Ιστορικό

Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε τροχήλατη καρέκλα, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1988, μεταξύ των αθλητών δύο συλλόγων, κατά την διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Αθήνα. Τέτοιου είδους συναντήσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με όλο και περισσότερες ομάδες να ιδρύονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το 1994 να υπάρχουν οκτώ ομάδες.
Σε μια ιστορική για τον χώρο συνάντηση, στις 2 Ιουλίου 1994, με πρωτοβουλία ανθρώπων που αγαπούσαν την καλαθοσφαίριση με καρότσι, γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση μιας ομοσπονδίας, που θα οργάνωνε το άθλημα πανελληνίως. Στις 5 Μαΐου 1995, περίπου έναν χρόνο μετά, σε συνάντηση των εκπροσώπων των οκτώ ομάδων που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη όλων των καλαθοσφαιριστών με καρότσι, καταρτίστηκε ένα πλήρες καταστατικό που περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ (ΟΣΕΚΚ)

Το 1995 η νεοσύστατη ομοσπονδία πρόλαβε να διοργανώσει με δική της πρωτοβουλία και με χρηματοδότηση του ΟΝΑ του Δήμου Αθηναίων, το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης σε τροχήλατη καρέκλα. Για πρώτη φορά το πρωτάθλημα ήταν ετήσιο και δεν είχε τη μορφή τουρνουά τριών ημερών, όπως γινόταν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια στα πανελλήνια πρωταθλήματα που διοργάνωσε η ΓΓΑ. Στο ιστορικό αυτό πρωτάθλημα, στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο σύλλογος των Αετών και μάλιστα αήττητος.
Παράλληλα με τη συμμετοχή στα ελληνικά πρωταθλήματα, οι ομάδες έπαιρναν μέρος και σε ευρωπαϊκούς αγώνες ή τουρνουά, όπως αυτό του Andre Vergauwen Cup (1996).
Το 1998 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναγνώρισε την ΟΣΕΚΚ ως αυτόνομη ομοσπονδία, η οποία ακολουθεί τους αθλητικούς νόμους, έχει δικό της καταστατικό, εσωτερικό κανονισμό και φροντίζει για την ανάπτυξη του αθλήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.