Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι – Συζητήσεις και αποφάσεις

Τρίτη, 27 Ιούλιος 2010 17:09

Του Χάρη Περδίκη

Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι σε κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γίνεται και το καθιερωμένο φόρουμ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  IWBF, όπου εκπρόσωποι φορέων από όλο τον κόσμο ανταλλάσουν απόψεις για το μπάσκετ με καρότσι. Μετά το διήμερο φόρουμ ακολουθούν ψηφίσματα σε οτιδήποτε αλλαγές και τέλος οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο φόρουμ συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη του αθλήματος, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σχετικά με την υιοθέτηση κανόνων και θεσμοθέτηση του 3on3 κατόπιν ανάλογης αντιμετώπισης της FIBA στο ίδιο θέμα.

Επίσης έγιναν παρουσιάσεις προσεχών διοργανώσεων (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Division A Ισραήλ 2011, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών under 25 Καναδάς 2011, Παραολυμπιακοί αγώνες  Λονδίνο 2012, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών Κορέα 2014, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών Καναδάς 2014).

Από το 2014 στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα θα συμμετέχουν 16 ομάδες ανδρών και 12 ομάδες γυναικών, οπότε και δεν είναι εύκολη η λογιστική διαχείριση 28 ομάδων τόσο οργανωτικά αλλά και λόγω κόστους και γι’ αυτό τον λόγο θα γίνουν δύο ξεχωριστά τουρνουά. Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν αφορούν τις γραμμές στα γήπεδα που ακολουθούν αυτές της FIBA (τρίποντο στα 6,75μ από 6,25μ, τετράγωνη ρακέτα, σημάδια στις πλαϊνές γραμμές) και εισαγωγή του 24/14 στην χρονομέτρηση, καθορισμός του lifting σαν φάουλ με διαφορετικές κατά περίσταση ποινές, ενώ απαγορεύονται πλέον τα πολύχρωμα (flashing) μπροστινά ροδάκια στα αμαξίδια.

Τέλος πλέον ο χρόνος στο jump-ball μετράει από την ώρα που η μπάλα φύγει από τα χέρια του διαιτητή και όχι από την ώρα που γίνει κατοχή. Στις εκλογές υπήρχε μόνο μία αλλαγή στην θέση του αντιπροέδρου με τον Ulf Mehrens από την Γερμανία να παίρνει την θέση του Αυστραλού Greg Love.

Αναλυτικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι το εξής:

Πρόεδρος: Maureen Orchard (Καναδάς)
Αντιπρόεδρος: Ulf Mehrens (Γερμανία)
Ταμίας: Steve Spilka (Μεγάλη Βρετανία)
Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής: Norbert Kucera (Γερμανία)
Πρόεδρος Επιτροπής Classification: Don Perriman (Αυστραλία)
Πρόεδρος Επιτροπής Διοργανώσεων: Ron Coppenrath (Ολλανδία)
Πρόεδρος β: Jan Berteling (Ολλανδία)
Μέλη: Mario Fahrasmane (Γαλλία), Ricardo Moreno (Ισπανία)

Έτσι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 αποτελεί παρελθόν με το επόμενο μεγάλο ραντεβού να δίνεται στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 με τα προκριματικά στις τέσσερις ζώνες να γίνονται το 2011 αλλά και τους οικοδεσπότες Βρετανούς να ευελπιστούν σε καλύτερα αποτελέσματα.