Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2007 04:48

Η ΟΣΕΚΚ είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας μπάσκετ με καρότσι, International Wheelchair Basketball Federation (IWBF), η οποία αποτελεί μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, Fédération Internationale de Basketball Amateur (FIBA). Πιο συγκεκριμένα, η ομοσπονδία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ζώνη της IWBF, που σημαίνει ότι οι διακριθείσες ελληνικές ομάδες στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο και η Εθνική ομάδα, συμμετέχουν σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 14 ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α1 εθνικής κατηγορίας, που διοργανώνει η ΟΣΕΚΚ, καθώς επίσης και στο κύπελλο Ελλάδας. Το σύνολο των αθλητών των ομάδων ανέρχεται σε 222.

Η ομοσπονδία έχει διοργανώσει δέκα τέσσερα (14) Πανελλήνια Πρωταθλήματα και δώδεκα (12) Κύπελλα Ελλάδος και έχει στη δύναμη της Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης σε αμαξίδιο με 80 μέλη. Στις τάξεις του συνδέσμου υπάρχουν επτά (7) διεθνείς διαιτητές, που έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά Κύπελλα.