Καλή επιτυχία Αδριανέ

Ο Αδριανός Παυλόπουλος, ο διεθνής μας διαιτητής που εκπροσωπεί το ελληνικό μπάσκετ με καρότσι στο Πεκίνο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, παραχώρησε συνέντευξη στον δικτυακό τόπο basketblog.gr (και τη Σοφία Ράμμου), την οποία παραθέτουμε αυτούσια, ευχόμενοι παράλληλα καλή επιτυχία και “καλά σφυρίγματα” στον Αδριανό:

“Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σήμερα. Μπορεί η Εθνική ομάδα μπάσκετ με καρότσι να μην βρίσκεται στο Πεκίνο, όμως ο… χώρος θα δώσει το παρών στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, καθώς στην Παραολυμπιακή αποστολή μετέχει ο διεθνής διαιτητής Αδριανός Παυλόπουλος. Είναι ο μοναδικός ουδέτερος Ευρωπαίος διαιτητής που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, από τη στιγμή που η Εθνική μας, όπως προαναφέραμε, δεν είναι εκεί. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, παραχώρησε συνέντευξη στο basketblog.gr.

– Μεγάλη εμπειρία η συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες…
“Η μεγαλύτερη. Έχω σφυρίξει αγώνες στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας το 2002, ενώ ήμουν παρών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η αλήθεια είναι πως η συμμετοχή σε αυτούς τους Αγώνες δεν συγκρίνεται με τίποτα. Θα προτιμούσα, βέβαια, να μην βρισκόμουν ως… ουδέτερος στο Πεκίνο. Θα ήθελα να είναι και η Εθνική μας εδώ, όμως αυτό που μετράει και δεν αλλάζει είναι πως τα παιδιά ανεβάζουν διαρκώς το επίπεδό τους“.

– Όπως και οι Έλληνες διαιτητές στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης με τροχήλατο αμαξίδιο…
“Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ ασχολήθηκα για πρώτη φορά το 1993 με τους αγώνες μπάσκετ με καρότσι. Διαιτητεύοντας έναν αγώνα, χωρίς καν να ξέρω τους κανονισμούς, γνώρισα το μπάσκετ με καρότσι. Στην πορεία το αγάπησα και με δουλειά και ενημέρωση κατάφερα να καταξιωθώ. Τρία χρόνια μετά έγινα διεθνής. Από τότε μέχρι σήμερα έχω αλλάξει πολύ, αλλά έχουν αλλάξει πολύ περισσότερο οι συνθήκες στον χώρο“.

– Πού οφείλεται αυτό;
“Η συμβολή της διοίκησης της ΟΣΕΚΚ, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο Γιώργο Κούζα, ήταν πολύ σημαντική στο να πάρει νέα πνοή ο χώρος και να ξεφύγει από τα στεγανά του χώρου των αναπήρων.
Στο κομμάτι της διαιτησίας, ο πρόεδρος του ανεξάρτητου συνδέσμου διαιτητών, Σπύρος Τσούντσουρας, έχει ξοδέψει πολλές ώρες προσωπικής εργασίας και όλοι μαζί, οι παλιότεροι και οι διεθνείς διαιτητές, δουλεύουμε για την ανάπτυξη, για να βρουν καλύτερες συνθήκες οι νέοι διαιτητές. Σκοπός μας είναι να γίνουν περισσότεροι διεθνείς, να αποκτήσουν εμπειρίες. Η συμβολή της ΟΣΕΚΚ είναι σημαντική, τόσο στην ανάδειξη όσο και στη συνεχή εξέλιξη, του δικού μας χώρου. Ως εκ τούτου η δική μου παρουσία στο Πεκίνο, είναι η επιβράβευση των προσπαθειών όλων των φίλων διαιτητών, όλων των ανθρώπων της ομοσπονδίας, ακόμα και των παικτών και των προπονητών, που άλλοτε μας… ανέχονται, άλλοτε μας βοηθούν”.

– Για να βρίσκεστε στους Παραολυμπιακούς, ως μοναδικός Ευρωπαίος ουδέτερος διαιτητής, το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας στο μπάσκετ με καρότσι δεν μπορεί παρά να είναι υψηλό…
“Το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας είναι αρκετά υψηλό και οι διεθνείς διαιτητές συμμετέχουν συχνά σε μεγάλες διοργανώσεις και σε τελικούς, παρότι το ομαδικό επίπεδο δεν είναι τόσο υψηλό. Ξαναλέω ότι ανεβαίνει, αλλά δεν είναι τόσο υψηλό. Παρότι ελληνικές ομάδες δεν είναι παρούσες (μακάρι να ήταν), οι Έλληνες διαιτητές είναι εκεί. Κάτι που δείχνει το υψηλό επίπεδο της διαιτησίας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά καταφέρνουμε να δίνουμε το παρών και σε επίπεδο διαιτησίας, και σε επίπεδο classifier, και σε επίπεδο παραγόντων“.

– Πριν από εσάς ο Νίκος Ζαβλανός και ο Νίκος Πιτσίλκας βρέθηκαν στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες…
“Συνεχίζουμε την παράδοση των Ελλήνων διαιτητών που σφύριξαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και ελπίζω να καταφέρω κι εγώ να φτάσω ως τον τελικό, όπως έκανε ο Νίκος Ζαβλανός. Είναι πρόκληση και μεγάλη επιτυχία παράλληλα η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζω να καλύψω επάξια την ελληνική διαιτησία.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σίγουρα είναι ένα όνειρο ζωής και τιμή για τον καθένα που συμμετέχει. Από τη ζωή μέσα στο Ολυμπιακό χωριό ως την τελετή λήξης, από τον αγώνα ως τη συνάντηση με άλλους αθλητές, διαιτητές, κριτές”.

– Εκτός από διαιτητής στο μπάσκετ με καρότσι, διευθύνετε και αγώνες αρτιμελών. Πώς πάνε εκεί τα πράγματα;
“Μαθαίνω ότι υπάρχει πρόθεση να σφυρίζουν τρεις διαιτητές και στους αγώνες της Α2 κατηγορίας. Είναι μια πολύ καλή κίνηση, καθώς δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά να μετέχουν σε πιο μεγάλες κατηγορίες. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα πρόσωπα για να καλυφθούν τα “κενά”, οπότε θα έρθουν και νέοι διαιτητές. Έχω την αίσθηση πως όλοι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στον Έλληνα διαιτητή. Είναι ο πρώτος βαθμός απονομής δικαιοσύνης κι έχω την αίσθηση πως όσο καλύτερα, σωστότερα, τιμιότερα αν θέλετε, απονέμεται δικαιοσύνη, τόσο πιο αξιόπιστα και ενδιαφέροντα γίνονται τα πρωταθλήματα”.